Հայաստանը կանձնագրավորի ազգային ուտեստները․ պետությունը մտադիր է պաշտպանել հայկական խոհանոցը
ԵՐԵՎԱՆ, 1 օգոստոսի․/ԱՌԿԱ/․ Հայաստանում նախատեսվում է պետական մակարդակով պաշտպանել ազգային խոհանոցը։ Այս նախաձեռնության մանրամասներն այսօր ասուլիսի ժամանակ ներկայացրել է «Հայ խոհարարական ավանդույթների զարգացման և պահպանման» ՀԿ նախագահ Սեդրակ Մամուլյանը։
«Շրջանառության մեջ է դրվել «Ազգային խոհանոցի զարգացման ռազմավարական հայեցակարգը», որում ազգային խոհանոցն ամրագրված է որպես պետական մշակութային ժառանգություն: ՀՀ կրթության, գիտության, մշակույթի և սպորտի նախարարության առաջարկով ստեղծվել է աշխատանքային խումբ, որին մասնակցում են ազգագրագետներ, կրթության մասնագետներ, ինչպես նաև մի շարք այլ մասնագետներ, որոնք ծանոթ են այս հարցին», - ասաց Մամուլյանը:
Նրա խոսքով՝ ակնկալվում է կկատարել մեծ ծավալի աշխատանք՝ յուրաքանչյուր տեսակի ուտեստ պետք է անձնագրավորվի, որից հետո հայեցակարգի նախագիծը կներկայացվի Ազգային ժողով։
Ինչպես նշեց Մամուլյանը, Կրթության նախարարությունը քննարկում է կատալոգի գաղափարը, որի կազմման համար քաղաքացիները կիսվում են տարբեր տեսակի ուտեստների վերաբերյալ տեղեկատվությամբ: Արդեն հավաքվել է մեծ քանակությամբ տեղեկատվություն, հրատարակվել են գրքեր, մասնավորապես՝ վերահրատարակվել է Արամ Փիլուզյանի խմբագրությամբ «Ազգային խոհանոց» ամսագրի 1963 թվականի հրատարակությունը:
«Այս ամենը պարզապես պետք է դասակարգվի, յուրաքանչյուր տեսակի ուտեստին պետք է տրվի իր սեփական «անձնագիրը», որտեղ նշված կլինեն բոլոր պարամետրերը և դրա ամբողջական բնութագիրը: Այնուհետև համապատասխան գերատեսչությունը պետք է գրանցի այդ կերակրատեսակները որպես պետական սեփականություն: Այնուհետև նախատեսվում է հրատարակել համապատասխան հանրագիտարան», - ասաց Մամուլյանը:
Հայոց ազգագրության թանգարանի գիտական գծով փոխտնօրեն Սվետլանա Պողոսյանն իր հերթին հայտարարեց, որ ազգագրության տեսանկյունից հայկական ազգային ուտեստները միշտ ուշադրության կենտրոնում են եղել։
«1970-ական և 1980-ականներին հայտնի ազգագրագետներ Յուրի Մկրտումյանը և Սերգեյ Հարությունովը հրատարակեցին «Կենսապահովման և էթնոսի մշակույթը» գիրքը, որը հիմնված էր տոհմաբանական հետազոտությունների վրա, որտեղ առյուծի բաժինը նվիրված է ազգային ուտեստների տարածաշրջանային հետազոտություններին», - ասաց Պողոսյանը։
Նա հավելեց, որ ստեղծված աշխատանքային խմբի կազմը բազմապրոֆիլ է, ներգրավված են տարբեր մասնագիտություններ ունեցող անհատներ։